fbpx

DYREASSISTERT OMSORG

Vi benytter dyr som en viktig del av vårt omsorgstilbud

Hos Villa Skaar tror vi at dyr og natur er en kilde til helse og velbefinnende. Forskning viser at eldre som interagerer med dyr på pleiehjem viser bedre fysisk form, mindre depresjon og bedre livskvalitet. På samme måte som de øvrige ansatte hos Villa Skaar ser et dyr forbi diagnoser og sykdom og finner det friske i hvert menneske. Sammen med våre andre tre hjørnestener danner dyreassistert omsorg grunnlaget for omsorgstilbudet hos Villa Skaar.

Dyreassistert omsorg utføres på flere måter hos Villa Skaar
1

HUSDYR

Et husdyr er et dyr som har sitt hjem hos Villa Skaar og som dermed finnes der for deg hver dag. Det er katten som ligger ved siden av deg i sofaen om kvelden, eller hønsene du mater om morgenen og som legger egg vi bruker i kjøkkenet. Vi ønsker at hvert Villa Skaar hjem skal ha sine husdyr som skaper meningsfulle aktiviteter og koselige stunder for våre beboere. Mange eldre frykter dagen der de må ta farvel med sitt kjæledyr fordi de ikke lenger kan bo hjemme. Hos Villa Skaar legger vi til rette for at det skal være husdyr tilgjengelig for deg når du flytter inn. Dette vil variere fra hjem til hjem og vi kan gjerne informer på forhånd hvilke dyr er tilgjengelig på det hjemmet du helst vil bo på.

2

BESØKSDYR

Et besøksdyr er et dyr som ikke bor eller jobber på Villa Skaar, men som kommer inn på kortere besøk. Vi ønsker at et Villa Skaar hjem skal involvere nærmiljøet der vi tar imot beboere. Derfor inviterer vi hundeeiere som bor i nærheten til å stoppe hos oss på søndagsturen og ta en kopp kaffe med sin firbente venn. Før første besøk utføres en egnethetstest av hunden, der fagpersoner ser på hundens gemytt og helse. Hundeeieren får en introduksjon, slik at han eller hun kan besøke Villa Skaar uten å forstyrre den daglige virksomheten.

3

TERAPIDYR

Et terapidyr er vanligvis en hund som har gjennomgått en utdannelse sammen med føreren, for å systematisk utføre dyreassisterte innsatser i helse- og omsorgsmiljøer. Slike innsatser kan være gangtrening med en beboer som har fått hofteprotese eller håndtrening med en beboer som har hatt hjerneslag. Terapihundene er ansatt i Villa Skaar og kjennes igjen på sine røde uniformer.

4

AKTIVITETER MED DYR

Vi elsker dyr og gjør ofte litt morsomme saker for å treffe dem. Kanskje reiser vi til en bondegård og er med på lammingen. Kanskje inviterer vi en hest på besøk, eller kanskje en lama. Om vinteren lager vi vår egen fuglemat og setter ut fuglenek, og om våren snekrer vi fuglekasser.

Villa Skaars dyreassisterte omsorg baserer seg på det etablerte fagfeltet «dyreassisterte intervensjoner». Det er utviklet i samråd med myndigheter og organisasjoner som Mattilsynet, IAHAIO, Astma- og allergiforbundet, samt våre egne verneombud og faglige ledere, for å sikre at virksomheten, menneskene og dyrene ikke påvirkes negativt.

Som pårørende vet jeg at mamma bestandig har elsket dyr, og derfor visste jeg at det hadde en beroligende effekt på henne. Det at dere har terapihunder, katt og høner er bare helt supert!